headerbg bl

De Blauwe Hoeve

Gastvrouw: Ria Hoeymakers

Ria Hoeymakers
Ria Hoeymakers is van oorsprong Limburgse, vandaar dat zee voor haar de grote trekker is. Ze runt bij Retranchement/ Terhofstede een B&B en een vakantiehuisje in de Blauwe Hoeve.
Denkt in de Zwinstreek aan "Zee" en koos als streekproduct: "Haaientanden in chocolade uit Cadzand."
De wallen van Retranchement zijn voor Ria heel bijzonder. Als arrangement maakte ze een speurtocht op het boerenerf.
Speciaal plekje: De wallen van Retranchement

Meer over: De Blauwe Hoeve

Categorie: B&B, Vakantiewoning

De Blauwe Hoeve

Het hof De Blauwe Hoeve behoort tot de oudste van West Zeeuws Vlaanderen. De Hoeve heeft het typische uiterlijk van veel Zeeuwse boerderijen: een vrijstaand woonhuis met daar achter een aantal bijgebouwen. De historische bebouwing is in de loop der tijd sterk veranderd.

Het oorspronkelijke woonhuis stamt uit 1645, een gedeelte brandde af in 1857, dit werd herbouwd. Zo volgde nog enkele verbouwingen. Maar uiteindelijk moest het woonhuis worden afgebroken in 2002, de oude kelder uit de 17e eeuw is wel bewaard gebleven om als onderkomen voor vleermuizen en salamanders te dienen. Toen is het nieuwe woonhuis gebouwd, nagenoeg een kopie van het oude huis. De vakantiewoning en de Bed&Breakfast-kamers maken deel uit van het nieuwe woonhuis.

De oude Zeeuwse dwarsdeelschuur, van vóór 1821, heeft in 2001 plaats moeten maken voor een ligboxenstal voor koeien. De oude wagenschuur uit de 19e eeuw is nog aanwezig op het erf.
Een schuur uit 1990, indertijd gebouwd voor kippen, doet nu dienst als machineberging en stal voor kalfjes.

De beplanting op en rond het erf oogt Zeeuws: aloude notenbomen, een haag voor ‘geriefhout’ en Zeeuwse heggen. Nieuwe aanplant en erfelementen creëren ‘een erf als toen’: de oprit naar de hoeve is aan weerszijden voorzien van kastanjebomen, er is een hoogstamboomgaard aangelegd en er is een drinkput voor vee gegraven. Bij de sloop van het woonhuis werden restanten aangetroffen van de oude welput en een oude regenwaterkelder, beide zijn opgemetseld; de waterkelder is weer voorzien van zijn oorspronkelijke arduinen deksel. Tevens zijn langs het kalverenweitje en rondom de voerplaten Zeeuwse heggen bij geplant; langs de sloot hebben een aantal knotwilgen een plaatsje gevonden.

Wij, Sjaak Wijnen en Ria Hoeymakers, vinden het heerlijk wonen op onze hoeve en wij laten onze gasten graag meegenieten.

Braamdijk 21 , Retranchement , Nederland
+31 (0)117 420 400
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
B&B, Vakantiewoning

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.