headerbg bl
HomeNieuwsNieuws 2012Paddenoverzet weer van start

Paddenoverzet weer van start

paddenoverzet-knokke-heist-2012De plaatselijke afdeling van Natuurpunt in Knokke-Heist is eind februari begonnen met de jaarlijkse paddenoverzet. Met de actie worden voor de negende keer hele populaties padden en bruine kikkers in het Blinckaertduinbos veilig over de weg geholpen in de trek naar hun voortplantingspoelen. De paddenoverzet gebeurt ter hoogte van de “Hul van Lippens”, de hoek van de Boslaan met de Eikenlaan. De opvangrasters opnieuw geplaatst.

De paddentrek komt op gang zodra de nachttemperatuur 5° C overschrijdt. Op een termijn van 7 weken werden vorig jaar meer dan 4.000 dieren overgezet. Daarmee mag deze overzetactie tot een van de grootste van Vlaanderen gerekend worden. Voor de passanten die het zich afvragen: de stokjes in de opvangemmers hebben een goede reden. Op die manier kunnen muizen, kevers en andere kleine dieren die in de emmers vallen terug ontsnappen. Automobilisten passen in de omgeving van de Boslaan en de Eikenlaan best hun snelheid aan zodat ze niet verrast worden door plots opduikende vrijwilligers.

Een dergelijk initiatief kan trouwens niet lukken zonder voldoende medewerkers. Wie wil helpen kan zich opgeven bij de coördinator via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Mensen die nu al willen helpen: de trek start bij valavond, en voor de eigen veiligheid is een fluo-hesje verplicht. Een zaklamp is handig, een diepe, propere emmer (zonder detergent-resten!) een noodzaak. De paddenoverzet wordt mogelijk gemaakt dankzij de inzet van een handvol vrijwilligers en de medewerking van de gemeente, Maurice Lippens en de Compagnie Het Zoute.

Datum: 21.2.12
Bron: ORO-nieuws

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.