headerbg bl
HomeNieuwsNieuws 2012Rondleiden in de Zwinstreek - Een cursus over natuur, geschiedenis, erfgoed en landschap

Rondleiden in de Zwinstreek - Een cursus over natuur, geschiedenis, erfgoed en landschap

grauwe-gans-in-vluchtOpzet

De Zwinstreek is een typevoorbeeld van een grensoverschrijdend landschap. Ondanks de grens die het gebied in twee deelt blijven de delen verbonden door hun gedeelde natuurlijke, geografische en historische ontwikkeling. Typisch voor deze streek is de intense verwevenheid van ontstaansgeschiedenis, cultuur, natuur en erfgoed. De nood aan een grensoverschrijdende pool van gidsen die dit verhaal kunnen brengen is hoog.

monding-van-het-zwin

Grensoverschrijdend en geïntegreerd gidsen vormt een uitdaging voor de gids van vandaag: “Zijn er verschillen tussen het Vlaamse en Nederlandse deel?”, “Wat is de link tussen het landschap zoals we het nu zien en de geschiedenis van de Zwinstreek?” of “Wat betekent erfgoed voor natuurbehoud?” zijn vragen waar de bezoeker mee worstelt. De Zwinstreek evolueert snel: grootschalige landschapsinrichtingsprojecten, toerisme en een groeiende economie drukken hun stempel op het landschap: hoe gaan we hier mee om?

De cursus maakt deel uit van een reeks cursussen die met steun van Europa georganiseerd worden binnen het project Recreatie en Ecotoerisme in de Zwinstreek (REECZ). Ondermeer over het Fort van Beieren en de Lage Moeren van Meetkerke werden al cursussen georganiseerd.

damme-001-webPraktisch

De cursus bestaat uit 30 sessies (van maart 2012 tot en met december 2012) die plaatsvinden op verschillende, typerende locaties, zoveel mogelijk gespreid over de Zwinstreek.

lissewege-001-webDe lessenreeks begint op 6 maart 2012 en bestaat in principe uit een opeenvolging van 2 dinsdagavondenvan 19u30 tot 22u15, gevolgd door een zaterdagsessievan 9 u 30 tot 12 u 30. De lessen omvatten een lezing, excursie of beide en zijn praktijkgericht. Een gedetailleerd lessenrooster is beschikbaar bij aanvang van de cursus en op de website www.west-vlaanderen.be/zwinstreekgids.

In de cursus is een syllabus inbegrepen. Deze is gebaseerd op de voorstellingen van de lesgevers en een aantal interessante bijlagen over heden en verleden van het gebied.

Programma

Inleiding (1 sessie): Een eerste verkenning van het gebied met een korte voorstelling van de geologie of ontstaansgeschiedenis van de Zwinstreek.

Geschiedenis en Erfgoed (12 sessies): De evolutie van de Zwinstreek – van de allereerste menselijke bewoning tot nu. Voor elke periode worden significante gebeurtenissen besproken en kort toegelicht. Locaties zijn gelinkt aan het onderwerp. De lezingen zijn gekoppeld aan terreinbezoek.

Natuur en Landschap (12 sessies): Een kijk op de typerende landschapstypes voor de Zwinstreek. De link tussen de geschiedenis, erfgoed en natuurontwikkeling in theorie en op het terrein. Typische soorten van de Zwinstreek, hun habitat en natuurbeleid. Ecologie, duurzame ontwikkeling en de ecosysteemdiensten relevant voor de Zwinstreek.

Gidsen in praktijk (4 sessies): Nieuwe tendensen in verbale communicatie. Brononderzoek. Toerisme en beleid in de Zwinstreek. Praktijkoefening.

Voorwaarden inschrijving

Kostprijs: 100 € - dit bedrag wordt teruggestort op voorwaarde dat:

  • U minimaal 80 % van de lessen aanwezig was,

  • U met succes uw eindwerk verdedigde, en

  • U minstens één gidsbeurt verzorgde waarin de Zwinstreek op een geïntegreerde manier aan bod kwam.

Doelgroep

  • ijzendijke-nederland

    In eerste instantie: stadsgidsen, toeristische gidsen, natuurgidsen uit België en Nederland

  • Eventueel: animatoren, begeleiders van groepen, mensen met gidsambities, heemkundigen, geïnteresseerden in erfgoed en natuur.

Waar inschrijven

Inschrijven kan via het digitaal inschrijvingsformulier vanaf 3 januari 2012 op www.west-vlaanderen.be/zwinstreekgids. Om de kwaliteit van de cursus te garanderen wordt het aantal deelnemers beperkt. Na screening van uw aanvraag wordt een uitnodiging tot betaling opgestuurd. Uw inschrijving is pas definitief na ontvangst van de betaling.

Leo Declercq:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of (0032) (0)50 40 33 11

Met de steun van het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling in het kader van het InterregIVa-programma voor de Grensregio Vlaanderen-Nederland.

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.