headerbg bl
HomeNieuwsNieuws 2011Tentoonstelling over Napoleon: Nieuwe kleren van de keizer?

Tentoonstelling over Napoleon: Nieuwe kleren van de keizer?

tt-2011-napoleonTot en met 31 oktober 2011 is in Museum Het Bolwerk (IJzendijke) de tentoonstelling “Nieuwe kleren van de keizer. Napoleon, zijn werk in Zeeuws-Vlaanderen en zijn vrouwen” te bezichtigen. De tentoonstelling is gewijd aan het werk van Napoleon in onze streek en aan enkele vrouwen die een belangrijke rol in zijn leven hebben gespeeld.

Nieuwe kleren van de keizer?

“Eindelijk eens de gelegenheid om een tijdje bij te slapen.” Dat schreef Napoleon op 25 september 1811 in een brief aan zijn vrouw, keizerin Marie Louise. In de dagen ervoor had hij de Vlaamse kust en West-Zeeuws-Vlaanderen bezocht. Op de 24e stak hij met het oorlogsschip de “Charlemagne” de monding van de Westerschelde bij Breskens over. Het slechte weer verhinderde hem echter aan te meren in Vlissingen en dwong hem twee dagen op het schip te blijven. Voor de hyperenergieke en altijd actieve keizer een mooie gelegenheid om wat slaap in het halen.

Napoleon was al eerder, in 1803 en 1810, in Zeeuws-Vlaanderen en het noorden van Vlaanderen geweest. Zijn aandacht ging onder andere uit naar de modernisering van militaire versterkingen voor leger en vloot en het verbeteren van land- en waterverbindingen. Deze aspecten staan centraal in het eerste deel van de tentoonstelling “Nieuwe kleren van de keizer?” Ook wordt ingegaan op Napoleons gigantische plan om Terneuzen uit te bouwen tot een van de grootste oorlogshavens van zijn rijk. Wat kwam ervan terecht?

De belangrijkste vrouwen in Napoleons leven

Het tweede deel van de tentoonstelling besteedt – in breder perspectief - aandacht aan de belangrijkste vrouwen in Napoleons leven:

  • zijn Corsicaanse moeder Letitia, die zijn opkomst meemaakte, zijn hoogste roem en zijn val
  • zijn eerste vrouw de Haitiaanse Joséphine de Beauharnais van wie hij scheidde toen bleek dat zij hem geen zoon kon schenken
  • zijn tweede vrouw Marie Louise van Oostenrijk, die hem na zijn val liet vallen als een baksteen en – ondanks talloze verzoeken van de voormalige keizer - niets meer van zich liet horen
  • zijn Poolse maîtresse Marie Waleska, die op haar 17e met een 70-jarige graaf huwde, tien jaar later Napoleons minnares werd en stapelverliefd en hoogzwanger hem volgde naar Wenen en later Parijs.

Behalve kijken, kunt u tijdens de tentoonstelling ook spelen (Napoleonschaak en Napoleonelektro), zoeken (“Ik zie geen steek!”) en zich meten met Napoleon (163 cm lang).

Het Bolwerk, Museum van de Staats-Spaanse linies
Markt 28, 4515 BB IJzendijke,
T: +31 (0) 117 301 200

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.museumhetbolwerk.eu

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.