Rondleiden in het Fort van Beieren

Een cursus over ontstaan, landschap, geschiedenis, natuur en samenhang. Gespreid over vier avonden van 9 juni tot 30 juni 2011.

Aanleiding

cursus-fortvanbeierenTussen Brugge en Damme ligt het Fort van Beieren, een domein dat in 1998 door de provincie West-Vlaanderen werd aangekocht en sindsdien ook bezocht kan worden. De laatste jaren is er een meer dan verhoogde historische belangstelling voor forten en de natuurwaarden ervan. Het Fort van Beieren ligt daarbij in de Zwinstreek en ook de ontstaansgeschiedenis hiervan kan op blijvende interesse en onderzoek rekenen. Dat alles maakt dat er alsmaar meer informatie over fort en landschap vrijkomt.

Voor gidsen en geïnteresseerden wordt dit een vette kluif. De cursus wil met het Fort van Beieren een casestudy maken waarbij ontstaan, cultuur en natuur het cement zijn voor een boeiend bezoek. In samenspraak met de betrokken gemeenten kan het Fort van Beieren opgenomen worden in het assortiment van de bestaande begeleide bezoeken of als onderdeel van bijvoorbeeld een bezoek aan Damme.

De cursus maakt deel uit van een reeks cursussen die georganiseerd worden binnen het project Recreatie en Ecotoerisme in de Zwinstreek (REECZ). In 2012 volgt een cursus over de Zwinstreek.

Praktisch

De cursus bestaat uit 4 avonden die plaats hebben van 19u30 tot 22u15 op 9, 16, 23 en 30 juni 2011. De avond is of een lezing of een excursie of beide. Een voldoende groot deel gebeurt buiten en is dus praktijkgericht.

Plaats

CM-lokaal St.-Jozef, Koolkerkse Steenweg 148, 8000 Brugge

In de cursus inbegrepen is de syllabus gebaseerd op de voorstellingen van de lesgevers en een aantal interessante bijlagen over heden en verleden van het gebied.

Programma

Lesgevers

Johan Termote
Historicus, auteur en onderzoeker voor de studie ‘Forten en verdedigingswerken in het Oost- en West-Vlaamse krekengebied’ (2004), ook gespecialiseerd in studies waarbij het fysisch milieu en de historische component interactief zijn.

Mathieu de Meyer
Archeoloog, ex-projectcoördinator van de Staats-Spaanse Linies, gespecialiseerd in historiek en opwaardering van de verschillende forten en verdedigingswerken die in de grensregio voorkomen. Nu conservator van het domein Raversijde.

Arnout Zwaenepoel
Als ecoloog en plantkundige verbonden aan de West-Vlaamse Intercommunale (WVL), ondermeer medeauteur van de studie ‘Forten en verdedigingswerken in het Oost- en West-Vlaamse krekengebied’ (2004) voor ecologie en natuurbeheer.

Leo Declercq
Steunpunt Natuur- en Milieueducatie voor de Kust, provincie West-Vlaanderen.

Inschrijven

De cursus is gratis, maar inschrijven is verplicht!

cursus-fortvanbeieren-006

Doelgroep

Stadsgidsen, toeristische gidsen, natuurgidsen, animatoren, begeleiders van groepen, mensen met ‘gidsambities’, heemkundigen, geïnteresseerden in erfgoed en natuur.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of T 050 40 35 41. Gelieve bij het inschrijven naam, adres en e-mailadres, telefoon of GSM-nr te vermelden. Je inschrijving wordt vervolgens bevestigd.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of T 050 40 33 11

Met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van het Interreg IVa-programma voor de Grensregio Vlaanderen-Nederland.

Afdrukken