headerbg bl
HomeNieuwsNieuws 2010Bosbeheerwerken langs Zwinlaan en Bronlaan te Knokke

Bosbeheerwerken langs Zwinlaan en Bronlaan te Knokke

zeno-Bloeiend-struweel-Marc-LetenIn het Vlaams natuurreservaat 'De Zwinduinen en -polders' worden, na de grootschalige natuurherstelwerken die in het kader van het LIFE- natuurproject 'ZENO' zijn uitgevoerd, nog enkele kleinschalige afwerkingen uitgevoerd. Zo zijn in de loop van de winters 2010-2011 en 2011-2012 de bosbestanden langs de Zwinlaan en de Bronlaan aan een schoonheidsbeurt toe.

Deze bosstroken bestaan hoofdzakelijk uit hoog opgaande gewone esdoorns, waardoor zij vrij eentonig zijn. Het is de bedoeling meer variatie in zowel de soortensamenstelling als de structuur van die bosstroken te brengen. Hiervoor zullen in verscheidene fasen de gewone esdoorns gekapt worden. De daaropvolgende lente en zomer zullen de gekapte esdoorns weer uitlopen tot meerstammige boompjes. Zo wordt het huidige hooghout omgezet naar hakhout. Bovendien zullen ook nog nieuwe, inheemse struiken en bomen geplant worden op de plaatsen waar de esdoorns verwijderd werden.

Na enkele jaren zullen deze plaatsen met nieuw aangeplante meidoorns, sleedoorns en hazelaars uitgroeien tot een voor vogels, bijen, vlinders en mensen aantrekkelijk, rijkelijk bloeiend en bessendragend mantelstruweel, terwijl de Winterlinden, Zomereiken, Steeliepen en Zwarte elzen een verrijking van de boomlaag van het bos zullen vormen.

Deze werken gaan van start in de derde week van december 2010. Tijdens deze werken wordt enkel het ruiterpad die evenwijdig met de Bronlaan en Zwinlaan afgesloten, alle andere paden blijven toegankelijk. Dit voor uw eigen veiligheid. Het Agentschap voor Natuur en Bos dankt u voor uw begrip!

Meer informatie over het ZENO-project…

Foto: Marc Leten

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.