Nieuw boek: ‘Knokke. Nostalgie in woord en beeld’ II

boek-knokke-nostalgie-in-woord-en-beeldNa twee en een half jaar voorbereiding, om meer dan 300 foto’s te verzamelen en bijhorende teksten te schrijven, hebben auteurs Danny Lannoy en Frieda Devinck het fotoboek ‘Knokke: Nostalgie in Woord en Beeld’ voorgesteld. Het is het vierde boek dat door vzw De Distel werd uitgebracht over de badplaats Knokke. Verschijningsdatum is 12 december 2010. Met foto’s en afdrukken van postkaarten wordt in tien hoofdstukken aangetoond hoe de gehuchten zoals het Zoute, het Kalf, de Oosthoek, het Hazegras, oud Knokke-dorp zich over de jaren hebben aaneengesloten tot de badplaats die we vandaag kennen. De foto’s dateren uit de periode van 1895 tot 1940. De beelden laten ondermeer de ontplooiing van de Zeeweg tot Lippenslaan zien. Verder ook de eerste bebouwing aan de Zeedijk. Het dorp en zijn gehuchten groeiden in een halve eeuw uit tot een badplaats van formaat.

Met het boek is Danny Lannoy (voorzitter Museum Sincfala, voorzitter heemkundige kring Cnocke is Hier en schepen van Erfgoed van de gemeente Knokke-Heist) aan zijn twaalfde boek toe. Twee jaar geleden schreef hij samen met Philippe Muylle en Fons Theerens ondermeer ‘100 jaar Compagnie Het Zoute’. Co-auteur en taalkundige Frieda Devinck heeft trouwens ook haar sporen al verdiend. Samen met Danny Lannoy schreef ze ‘Knokke, de jaren ‘50’ en ‘Impressionisten in Knocke & Heyst’. Ze is verder bijzonder actief bij Cnocke is Hier. Voor de toekomst ligt trouwens ook het boek ‘Knokke, de jaren 1960’ op de schrijfplank. Voor 2012 zijn een tentoonstelling van Museum Sincfala én een boek gepland met als titel ‘Van het atelier naar de kust’, dit in samenwerking met Thérèse Thomas.

knokke-nostalgie-in-woord-en-beeldMet de opbrengst van de boeken steunt uitgeverij De Distel allerlei sociale doelen en historisch gericht projecten. Onlangs werden voor Lindenhove au pair-fietsen aangeschaft. Dat zijn fietsen met een aangehaakte rolstoel. Het was trouwens in 1993, dat het eerste boek van De Distel verscheen: ‘Knokke en de Belle Epoque’. Daarna volgden ‘Terugblik’, en ‘Knokke, de jaren ‘50’.

‘Knokke, Nostalgie in Woord en Beeld’ telt 192 bladzijden, 312 illustraties, is gebonden met harde kaft. Intekenprijs €34, na verschijning €39. Verschijningsdatum: 6 december 2010. Intekenen kan door storing op rekeningnummer 478-4236021-81 van De Distel vzw (+5€ port buiten Knokke-Heist).

Bron: ORO Nieuws
Foto’s: A.J. Beirens

Afdrukken