headerbg bl
HomeNieuwsNieuws 2010Mergellandschapen grazen op Graaf Jansdijk

Mergellandschapen grazen op Graaf Jansdijk


mergellandschapen-01Sedert de zomer van 2010 heeft de gemeente Knokke-Heist hebben naast de Vlaamse schapen in de Zwinvlakte, een tweede zeldzaam schapenras bij, met name de Mergellandschapen die de noordelijke zijde begrazen van de Graaf Jansdijk, juist voorbij het kapelletje. Dit mooi stukje natuur, eigendom van de gemeente Knokke-Heist, werd in bruikleen gegeven aan een plaatselijke schapenenthousiast die zich bezighoudt met het in stand houden van onze oude inheemse schapenrassen. Door zijn ligging (noordkant van de dijk) is deze kant niet interessant voor de plaatselijke veehouders, omdat er naast de verschillende grassoorten, enorm veel netels, fluitenkruid en hoogopschietende vegetatie groeit, wat ons traditioneel rundveebestand niet zo lust.

De Mergellandschapen die momenteel hun intrek genomen hebben op de dijk, zijn gewoon aan een sober rantsoen. Van origine begraasden ze op grote schaal de magere kalkgraslanden in het oosten van Limburg, het noorden van Luik en Nederlands-Limburg. Ze zorgden voor wol, vlees en vooral mest ter verrijking van de schrale kalkgronden. Bij de opkomst van de kunstmeststoffen verviel hun voornaamste functie en ging het aantal drastisch achteruit. In 1978 werd het tij gekeerd door de fokkersvereniging Oos Mergelland Sjaop, en momenteel telt het ras een 1500-tal dieren, verspreid over België en Nederland.

mergellandschapen-02Het Mergellandschaap is een groot, lang schaap dat een weelderige wollen vacht heeft, de ooien en de rammen zijn hoornloos, de kop en de poten zijn behaard en vertonen een bruin of bruin-zwart vlekkenpatroon op een lichte achtergrond, de buik is eveneens bewold. Het kuddegedrag is zeer goed, de volwassen ooien lammeren gemakkelijk af en hebben meestal 2 lammetjes, het ras wordt tegenwoordig ingezet voor het beheer van natuurgebieden in de Voer, de Virainvallei (Chimay) en de duinenreservaten aan de westkust. Na de herfst zal de het gras bijna verorberd zijn op de dijk en beginnen de schapen aan de netels en andere groen. Het is de bedoeling in de toekomst meer variatie in de flora te verkrijgen door de beweiding met deze schapen.

Alle info kun je vinden op de site www.onsmergellandsjaop.nl of www.sle.be.

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.