headerbg bl
HomeNieuwsNieuws 2010Van Peteghemorgel in Adegem schittert opnieuw

Van Peteghemorgel in Adegem schittert opnieuw

In Adegem is het Van Peteghemorgel in de Sint-Adrianuskerk gerestaureerd. Inhuldiging gebeurde op 31 oktober 2010 in aanwezigheid van bisschop Luc Van Looy. Edward De Geest, organist-titularis van de Sint-Baafskathedraal te Gent, liet de toehoorders kennismaken met de rijke klankkleur van het instrument.

Uniek historisch erfgoed

Voor de Kerkfabriek van de Sint-Adrianusparochie was de feestelijke inhuldiging het sluitstuk van een jarenlang restauratieproject. Reeds in 1996 besliste de kerkraad om het Lonckeorgel dat uit 1959 dateerde, grondig aan te pakken. Overleg met alle bevoegde instanties, van de Vlaamse Gemeenschap tot het Maldegemse gemeentebestuur, leidde tot de keuze om een Van Peteghemorgel te bouwen, een investering van € 418.756 (btw en ereloon inbegrepen). Elk leverde de gevraagde bijdrage: het Vlaams Gewest € 253.060, de Provincie Oost-Vlaanderen € 84.353, de gemeente Maldegem € 63.343 en de kerkfabriek € 18.000.

Oorverblindend

Dat orgelbouwer Jan Lapon uit Diksmuide schitterend werk leverde, bleek tijdens het inhuldigingsconcert overtuigend. Achter de 18de-eeuwse orgelkast met prachtig houtsnijwerk gaat heel veel vernuftige techniek schuil. Een halve eeuw na de inhuldiging van het vorige beschikt Adegem opnieuw over een uniek orgel. Het huidige kerkbestuur is terecht trots op het eindresultaat. Daar mocht op 31 oktober na afloop van het feestelijk inspelen van het orgel een glas worden op gedronken. Dat het Adegems verenigingsleven zijn schouders zet onder het feestgebeuren is een bemoedigend signaal. Het valt te verwachten dat de Sint-Adrianuskerk ook in de toekomst de plaats bij uitstek wordt om muzikale evenementen te organiseren waarbij het Van Peteghemorgel blijvend zal bekoren.

Aanvullende info is te bekomen via +32 (0)50 71 43 57 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

kerkorgel-adegem-002

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.