headerbg bl
HomeNieuwsNieuws 2010Nieuwe uitgave over monumenten in Knokke-Heist, Damme, Maldegem, Sint-Laureins en Sluis

Nieuwe uitgave over monumenten in Knokke-Heist, Damme, Maldegem, Sint-Laureins en Sluis

omd-2010-boekje-coverNaar aanleiding van Open Monumentendag is met steun van Euregio Scheldemond een kleurrijke uitgave over het verleden van de “noordwesthoek van Vlaanderen” uitgebracht. De publicatie Verstild Versteen Verleden. Monumenten in Knokke-Heist, Damme, Maldegem, Sint-Laureins en Sluis (48 pagina’s) bundelt met mooie foto’s en telkens een korte tekst 20 monumenten die er het bekijken en bezoeken waard. In de grensoverschrijdende Zwinstreek vind je op korte afstand zee, schorren, slikken, duinenpolders, kreken en dijken. Een veelheid van landschapstypen gekroond met blauw-witte luchten.

De streek heeft een boeiende geschiedenis. Er woonden Kelten, Romeinen, Friezen en Franken. Tijdens de late middeleeuwen groeide het gebied uit tot een van de meest geavanceerde en welwarende regio’s van Noord-West-Europa. Talloze schepen voeren jaarlijks het Zwin op en af. Op met goederen van elders. Af met producten uit de streek en het achterland.

Vier-vijfhonderd jaar geleden ging het mis. Door oorlogen, sociale onrust en verzanding van het Zwin vertrokken vele bewoners naar andere streken. Bovendien werd het gebied in het noordwesten van Vlaanderen verdeeld over twee landen. De steden verkommerden, de welvaart verdween en de natuur nam bezit van het land. Gelukkig ligt die tijd van armoede alweer ver achter ons. De welvaart is teruggekeerd. De aantrekkelijkheid van de streek, het natuurschoon, het landschap, de stadjes en dorpen lokken veel bezoekers naar de streek. En gelukkig zijn ook de twee gebieden, zowel het Belgische als Nederlandse, steeds nauwer naar elkaar gegroeid.


De in het boekje geselecteerde monumenten – vier per gemeente – geven ook die aantrekkelijkheid weer en geven het gebied een gezicht. Ze hebben elk hun eigen karakter, vertellen hun eigen verhaal vertellen en zijn beeldbepalend voor de steden en dorpen waarin ze liggen. Dit is een overzicht van de plaatsen die aan bod komen:

  • Knokke-Heist: Kalfmolen, Christus-Koningkapel, Zwart Huis en Hazegras
  • Damme: Huyse De Grote Sterre, Museum Sint-Janshospitaal, Dorpsmolen Oostkerke en Sifons
  • Maldegem: Oud Schepenhuis, Oud Stadhuis, Sint-Adrianuskerk en Middelburg (Pieter Bladelin)
  • Sint-Laureins: Godshuis, de tiendenpalen, Sint-Jan-de-Doperkerkje en O.L.Vrouwhemelvaartkerk
  • Sluis: Belfort, Sint-Baafskerk, Vuurtoren Breskens en Molen De Witte Juffer

De regio kent een traditie van samenwerken op het vlak van vrije tijd en vrijetijdsbesteding. Op sportgebied is ondermeer de Zwintriatlon daar een voorbeeld van. Ook de toeristische diensten van de vijf gemeenten werken steeds nauwer met elkaar samen. Op erfgoedvlak timmeren een twintigtal musea en bezoekerscentra al een paar jaar aan een gezamenlijke weg, om elkaar inhoudelijk aan te kunnen vullen en als de zogenaamde “Parels uit de Zwinregio” naar buiten te komen.

De publicatie “Verstild Versteen Verleden. Monumenten in Knokke-Heist, Damme, Maldegem, Sint-Laureins en Sluis” is van deze groeiende erfgoedsamenwerking een nieuw en mooi voorbeeld. De eerste exemplaren zijn op vrijdag 10 september 2010 in de schuur van Hoeve De Vier Ambachten, uit handen van schepen van Cultuur van de gemeente Knokke-Heist, aangeboden aan de vertegenwoordigers van de andere vier gemeenten: Conny Almekinders (Wethouder, Sluis), Louis De Keyser (Schepen, Damme), Etienne Dhont (voorzitter Erfgoedcomité, Maldegem) en Mieke Timmerman (cultuurbeleidscoördinator, Sint-Laureins).

erfgoedsamenwerking-parels

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.