headerbg bl
HomeNieuwsNieuws 2010Romeinen, Vikingen en Vlamingen

Romeinen, Vikingen en Vlamingen

hamme1

Hamme2

150 topstukken uit de collectie-Van Bogaert-Wauters (Hamme) in het Gemeentelijk Archeologisch Museum te Aardenburg

Op zaterdag 19 juni werd in Aardenburg de tentoonstelling “Romeinen, Vikingen en Vlamingen” geopend, een tentoonstelling met 150 topstukken uit het Archeologisch Museum Van Bogaert-Wauters te Hamme.

De archeologische musea van Hamme en Aardenburg

Het Museum Van Bogaert-Wauters te Hamme (Oost-Vlaanderen) herbergt een grote en indrukwekkende verzameling geologische, paleontologische en archeologische voorwerpen. Ze werden gevonden tijdens baggerwerkzaamheden, boringen en opgravingen in het Schelde- en Durmebekken en “gered” door de amateurarcheoloog en vorser Alphonse Van Bogaert (1882-1967). Deze bracht gedurende zijn leven meer dan 5400 objecten samen. Een groot aantal daarvan heeft een voor de Nederlanden uniek karakter.

Hamme4Het Gemeentelijk Archeologisch Museum te Aardenburg en het Museum Van Bogaert-Wauters hebben oude en hechte banden. Hun ontstaan en collectie-inhoud zijn in grote mate vergelijkbaar. De archeologische musea werken reeds meerdere jaren samen en wisselen contacten, informatie en voorwerpen uit.

Deze contacten sluiten in zekere zin aan op het verleden, bijvoorbeeld de Romeinse tijd, de Vikingtijd en de middeleeuwen, toen beide plaatsen (Aardenburg, Hamme) en streken (West-Zeeuws-Vlaanderen en de Schelde- en Durmestreek) tot hetzelfde cultuur- en bestuursgebied behoorden. De voorwerpen in de beide musea vertonen dan ook – ondanks alle verschillen – een grote mate van overeenkomst.

Romeinen, Vikingen en Vlamingen

55 Jaar na de opening van het museum te Hamme presenteert het museum in Aardenburg een selectie van 150 topstukken uit zijn collega-museum, als een (bescheiden) bijdrage om deze meer bekendheid te geven.

De nadruk van de tentoonstelling ligt op de Romeinse tijd (eerste tot vierde eeuw) , de tijd van de Vikingen (negende-tiende eeuw) en de Vlaamse middeleeuwen (i.c. met name de elfde tot vijftiende eeuw).

Hamme5Onder het tentoongestelde materiaal bevinden zich tal van fraaie zeldzame voorwerpen, zoals bronzen en terracotta beeldjes, wapens, sieraden, aardewerk, kammen, gordelgespen en veel meer. Uniek uit de Romeinse tijd zijn onder andere een Egyptisch Hathor-Isisbeeldje, een Etruskische spiegel en een vrijwel complete soldatenhelm.
Bijzonder uit de Vikingtijd zijn sieraden, fragmenten van gevechtsbijlen en twee voorstevens van zogeheten drakarschepen, waarmee de Vikingen meer dan 1000 jaar geleden hun plundertochten uitvoerden.
Uit de Vlaamse middeleeuwen verdienen een Romaans Christusbeeldje, twee zogenaamde goedendags (puntstokwapen) en een penoen (lansstandaard) met klimmende Vlaamse leeuw speciale aandacht.

De voorwerpen worden toegelicht met teksten en afbeeldingen. Ook wordt ingegaan op de persoon, het archeologische werk en het museum van Alphonse Van Bogaert.

Hamme6

Duur

De tentoonstelling is te zien tot en met 31 oktober 2010

Openingstijden

dinsdag t/m vrijdag 10.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur

Informatie

Gemeentelijk Archeologisch Museum
Marktstraat 18, NL-4527 CL Aardenburg
tel. +31(0)117 492 888
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.museumaardenburg.nl

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.