headerbg bl
HomeNieuwsNieuws 2010Munitiestort WO I vóór Heist onderzocht

Munitiestort WO I vóór Heist onderzocht

Op nauwelijks anderhalve kilometer vóór de kust van Heist (deelgemeente Knokke-Heist) ligt een munitiestort uit de Eerste Wereldoorlog.

In 1919 besliste de Belgische overheid immers om aan land gestockeerde granaten per schip op de zeebodem te dumpen, dit voor een totaal geschatte hoeveelheid van ca. 35.000 ton. Naar schatting 30% hiervan betreft chemische munitie, met onder andere mosterdgas (Yperiet) en de arseenbevattende en braakverwekkende stoffen CLARK I & II. De munitie bevindt zich onder een zand- en sliblaag van minimum 2m dik. Het bewuste gebied is verboden ankerzone en wordt permanent gemonitord.

Uit een nieuwe modelstudie door Frederic Francken (BMM) en Ahmed Hafez (Noblis) blijkt nu dat bij eventuele lekkage van Yperiet uit de granaten, het giftig goedje zich slechts heel traag zal verspreiden en de omliggende sedimenten nauwelijks enkele centimeter diep kan infiltreren. Voor de arseencomponenten, die langer toxisch blijven, is een impact over 100 jaar tot op circa 1,5m berekend. Het artikel (in het Engels) is raadpleegbaar via deze link (klik ‘Open Archief’ en zoek op auteur ‘Francken’).

Volledige referentie van het artikel: Francken, F.; Hafez, A.M. (2009). "A case study in modeling dispersion of yperite and CLARK I and II from munitions at Paardenmarkt, Belgium".
Mar. Technol. Soc. J. 43(1): 52-61

Bron: VLIZ

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.