headerbg bl
HomeNieuwsNieuws 2010Eerste West-Vlaamse bijensymposium in Knokke-Heist

Eerste West-Vlaamse bijensymposium in Knokke-Heist

nieuws_2010_bijensymposiumHet gaat niet goed met de honingbij. Dit is inmiddels wereldwijd bekend omdat wetenschappers en imkers deze insectensoort voordurend bestuderen en koesteren. Maar ook de wilde bijen, waaronder de solitaire bijen en hommels krijgen rake klappen. Deze achteruitgang kent vele oorzaken en vele elementen moeten nog wetenschappelijk onderzocht te worden. Met de slogan ‘Final countdown of zonnige toekomst?’ wil een symposium het brede publiek warm maken voor de zorg voor zowel honingbijen als wilde bijen en mensen aanzetten tot actie.

Dat eerste West-Vlaamse Bijensymposium wordt op vraag van burgemeester Graaf Leopold Lippens, door het gemeentebestuur Knokke-Heist, het provinciebestuur en de vzw Proclam op 17 april gehouden in het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist.

Via een voorstelling maak je kennis met verschillende bijensoorten. Namen zoals pluimvoetbij, roodgatje en slobkousbij spreken ongetwijfeld tot de verbeelding. Tijdens het symposium gaan de organisatoren op zoek naar oorzaken van de massale bijensterfte. De deelnemers krijgen daarbij een overzicht van de huidige stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek over deze achteruitgang. Maar de sprekers willen het vooral hebben over wat we nu zelf kunnen doen en wat zinvol is. Zo vertelt de bezieler van de Limburgse bijenacties over zijn ervaringen. Proclam vzw stelt zijn bijenranden op maat van de boer aan de toeschouwers voor. Enn imker-natuurliefhebber bewijst dat iedereen met enige creativiteit zijn steentje kan bijdragen. Maar het blijft niet bij luisteren alleen. Tijdens het afsluitend panelgesprek sturen de aan op onderling debat. Voor detailinfo kan je steeds op de verschillende infostanden terecht. Het symposium wordt dus een dag van kennismaking, kennisuitwisseling en positieve interactie.

Dit symposium kadert binnen het internationaal jaar van de biodiversiteit ‘Countdown 2010’.

Deelname: 5 EUR, broodjeslunch inbegrepen (inschrijving verplicht via tel. 050 630 430)

Meer info...

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.