headerbg bl
HomeNieuwsNieuws 2009Onder Ons - Freddy Jones

Onder Ons - Freddy Jones

for-freedom-museum_initiatiefnemersOp zondag 11 oktober heeft Cas Goossens om 11 uur in Antique Café een gesprek met Freddy Jones, bezieler van het For Freedom Museum. In Onder Ons voert de voormalige VRT-baas Cas Goossens spraakmakende, ontroerende en begeesterende ontmoetingen met inwoners en 2e verblijvers van onze gemeente. Hij praat met hen over het verleden, heden en de toekomst. Natuurlijk vraagt Cas ook even wat Knokke-Heist zo speciaal maakt.

Freddy Jones is een fervent verzamelaar van alles wat met de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Knokke-Heist door de Canadezen te maken heeft. Hij heeft de voorbije decennia een indrukwekkende verzameling weten aan te leggen. Delen van zijn collectie waren onder meer al te zien op de herdenkingstentoonstelling voor de 50ste verjaardag van de bevrijding.

Jones heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat zijn droom is de stukken ooit permanent in een museum te kunnen tentoonstellen. Samen met Patrick Thiersoone richtte hij in 1986 de 'vzw Bevrijding' op. De droom van de stichters was het oprichten van een museum, een centrum waar de verzamelingen van zowel Patrick Tierssoone als Freddy Jones permanent aan het grote publiek zouden kunnen worden tentoongesteld. In het midden van de jaren '90 waren er zelfs gesprekken met het Gemeentebestuur van Knokke-Heist om een deel van het heemkundig museum Sincfala als oorlogsmuseum in te richten.

Vele jaren gingen voorbij zonder concrete resultaten. Toen maakte programmamaker Paul Jamers in mei 2000 een documentaire over "Kinderen van de oorlog". Hierin werd de impact van de Tweede Wereldoorlog op de kinderen van oorlogsveteranen afgetoetst. Tot zijn verbazing werd Jambers geconfronteerd met de oorlogsattributen van Freddy Jones. Tientallen originele uniformen van Britse, Canadese en Poolse soldaten, insignes, uitrustingsstukken, fotowerk en zo veel meer maakten hem duidelijk dat te Knokke-Heist iets bijzonders leefde. Jones vertelde in de documentaire dat het overlijden van zijn vader Dennis, zelf een Normandië-veteraan, hem ertoe had aangezet om de krijgsgebeurtenissen van 1944 te bestuderen. Hij vertrok zelfs naar Canada, deed er opzoekingen in de "National Archives" te Ottawa en bezocht er vele veteranen waaronder Major-General Dan Spry, bevelhebber van de Derde Canadese Infanterie Divisie die in de "Schelde Pocket" werd ingezet. In twintig jaar tijd slaagde Freddy Jones erin een indrukwekkende verzameling bijeen te krijgen.

5 euro uitpas, CJP / € 6 +55 / € 7 (incl. drankje)

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.