headerbg bl
HomeNieuwsNieuws 2012

Paddenoverzet weer van start

paddenoverzet-knokke-heist-2012De plaatselijke afdeling van Natuurpunt in Knokke-Heist is eind februari begonnen met de jaarlijkse paddenoverzet. Met de actie worden voor de negende keer hele populaties padden en bruine kikkers in het Blinckaertduinbos veilig over de weg geholpen in de trek naar hun voortplantingspoelen. De paddenoverzet gebeurt ter hoogte van de “Hul van Lippens”, de hoek van de Boslaan met de Eikenlaan. De opvangrasters opnieuw geplaatst.

De paddentrek komt op gang zodra de nachttemperatuur 5° C overschrijdt. Op een termijn van 7 weken werden vorig jaar meer dan 4.000 dieren overgezet. Daarmee mag deze overzetactie tot een van de grootste van Vlaanderen gerekend worden. Voor de passanten die het zich afvragen: de stokjes in de opvangemmers hebben een goede reden. Op die manier kunnen muizen, kevers en andere kleine dieren die in de emmers vallen terug ontsnappen. Automobilisten passen in de omgeving van de Boslaan en de Eikenlaan best hun snelheid aan zodat ze niet verrast worden door plots opduikende vrijwilligers.

Een dergelijk initiatief kan trouwens niet lukken zonder voldoende medewerkers. Wie wil helpen kan zich opgeven bij de coördinator via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Mensen die nu al willen helpen: de trek start bij valavond, en voor de eigen veiligheid is een fluo-hesje verplicht. Een zaklamp is handig, een diepe, propere emmer (zonder detergent-resten!) een noodzaak. De paddenoverzet wordt mogelijk gemaakt dankzij de inzet van een handvol vrijwilligers en de medewerking van de gemeente, Maurice Lippens en de Compagnie Het Zoute.

Datum: 21.2.12
Bron: ORO-nieuws

Afdrukken E-mailadres

Biografie - Theophiel De Groote

theophiel-de-groote-recentTheophile De Groote is een naam die luidt als een klok in de Heistse vissersgemeenschap. Hij werd op 3 juli 1915 geboren en overleed op 19 augustus 2010 in de kustgemeente. Hij werd dus 95 jaar. Het vissersleven zat in het bloed. Theophiel komt uit een groot gezin met 12 kinderen. Hij is de zoon van Medard De Groote en Stephanie Bonte.

theophiel-de-groote-leerling-ibisAls hij 11 jaar oud is (1926) schrijft hij zich in in de Visserijschool IBIS (Stamnummer 319). Drie jaar later verlaat hij de school en scheept meteen in als scheepsjongen op de Z.8. Het is het begin van zijn bestaan als visser en later reder. Op 3 mei 1935 huwt hij met Simonne Debuck. Ze krijgen drie kinderen: Gerard (trouwt met Jeannine Baert), Marcel (trouwt met Rita Utterwulghe) en Georges (trouwt met Hedwige Van den Abeele).

Foto’s uit de Beeldbank Museum Sincfala – www.sincfala.be

theophiel-de-groote-AVMFODC00065

De oude zeemijn van Zeebrugge. Na sorteren op soort en grootte – dat gebeurt tijdens de nacht – is het wachten geblazen tot 7 uur ‘s morgens, dan begint de visverkoop. Vlnr. Jan De Voogt (schipper Z.527), Theophiel De Groote en Leopold Neyts (reder).

theophiel-de-groote-AVMFOFO52219

De leden van Vissersvreugd (oud-leerlingen Visserijonderwijs Heist) tijdens een feestmaaltijd ter gelegenheid van oudejaaravond 1951. Aan de linker tafel zien we zittend van links Theophiel De Groote met echtgenote Simonne De Buck en Karel Ackx.

theophiel-de-groote-AVMFOFO52222

Leraars en bestuur van de Vrije Visserijschool uit Heist in de Reum Novarum aldaar in 1951. Theophiel zit op de voorste en is de tweede persoon van rechts.

Uitgebreid levensverhaal van Theophiel – geschreven door Juul De Vocht – downloadbaar als pdf:

 • Een duiveltje van een jongen. Theophiel De Groote een eerlijke visser (pdf)
 • Theophiel vlucht met zijn familie voor het oorlogsgeweld (pdf)
 • Terug naar de visserij en moderniseren (pfd)
 • De vissersloopbaan van Theophiel De Groote (pdf)
 • Theophiel trouwt en wordt thuis en aan boord schipper (pdf)
 • Interview Theophiel De Groote “De zee blijft mij altijd nabij”. (pdf) Bron: Visserijblad
 • Krantenartikel “Onderzoeksraad voor zeevaart neemt afscheid van 86-jarige Theofiel De Groote. Jongste schipper ooit werd oudste raadslid (pdf)

Filmpje op YouTube

Randinformatie

Over de Z.8
Wanneer de Z.8 in dienst werd genomen en waar het schip werd gebouw is niet bekend. Het droeg de naam Eric Agnes. 1944 werd dit schip voor de laatste maal opgenomen in de Officiële lijst der Belgische vissersvaartuigen (Editie: 1945). Het schip had een bruto tonnemaat van 31.38 ton en een netto tonnemaat van 14.46 ton. De motor was 80 pk.

Over de Z.572
De Z.572 Tornado van reder Theophiel De Groote werd gebouw in 1965. In 1969 werd dit schip met een stalen romp voor de laatste maal opgenomen in de Officiële lijst der Belgische vissersvaartuigen (Editie: 1970). De roepnaam over de radio was OPWP. De karakteristieke van het schip waren de volgende:

 • Bruto tonnemaat: 175.62
 • Netto tonnemaat: 70.21
 • Lengte: 32.75
 • Breedte: 6.72
 • Motormerk: Anglo Belgian Corporation
 • Motor kW: onbekend
 • Motornummer: 10347
 • Motor pk: 630
 • Motorjaar: 1964

Z572

Beschrijving: Z.572-TORNADO-1964
Citatie: VLIZ Fotogalerij / Collectie Daniel Moeyaert, 2010

Bron: VLIZ

visserijalmanak-1938-ibis

Andere links:

ORO NIEUWS Knokke-Heist op 2 mei 2010: Albasten huwelijksjubileum gevierd in Heist

De Redactie (Filmpje- Het journaal 7 - 27 mei 2010): Theofiel was er in 1940 bij in Duinkerke

Man bijt Hond (9 februari 2012): De grote Theofiel

Afdrukken E-mailadres

Theofiel de Potvis gestrand in Baai van Heist


potvis-theofiel-heist-2012Op woensdagmorgen 8 februari omstreeks 3 uur is in het natuurgebied De Baai van Heist een levende potvis aangespoeld.

Het gaat om een jong mannetje van ruim 13 meter lengte en met een gewicht dat varieert tussen de 25 en 30 ton. Medewerkers van Sealife Center Blankenberge, het Agentschap Bos en Natuur, de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee en de Brandweer en Milieudienst van Knokke-Heist troffen het zoogdier aan in een grote plas bloed. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat een potvis gemiddeld over 3000 kg bloed beschikt waarin voldoende zuurstof kan worden opgeslagen om tot twee uur onder water te blijven. Dierenarts John Van Gompel onderzocht nog de mogelijkheid om de potvis naar zee te slepen zonder al te veel schade toe te brengen aan de vinnen, maar omstreeks 10.30 uur overleed het dier.

De technische diensten van Knokke-Heist hebben het gebied rond het gestrande dier ondertussen met draad en palen afgebakend om de talrijke nieuwsgierigen op afstand te houden. Het college van burgemeester en schepenen heeft de potvis post mortem officieel gedoopt tot Theofiel, als hommage aan de Heistse reder Theofiel De Groote, die op een boogscheut woonde van de plek waar de potvis is gestrand.

Autopsie

Om 12 uur vond op het stadhuis op het Alfred Verweeplein een coördinatievergadering met alle bevoegde instanties plaats. Daar werd beslist dat er nog vandaag bij eb autopsies uitgevoerd zullen worden van 17 tot 21 uur om eventueel de precieze doodsoorzaak te achterhalen. De Civiele Bescherming zal daarbij zorgen voor de nodige verlichting en een grijpkraan. De gemeente Knokke-Heist staat in voor een bulldozer en de catering. Er is als werfkeet ook een container van de Reddingsdienst geplaatst.

Via het Departement van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (www.mumm.ac.be) zijn universiteiten en andere wetenschappelijke instituten op de hoogte gebracht dat ook zij stalen kunnen komen nemen.

‘s Nachts zal de Lokale Politie blijven patrouilleren om te vermijden dat souvenirjagers aan de haal gaan met tanden of andere lichaamsresten.

Explosiegevaar

Op donderdag 9 februari zullen bij laagwater met hulpmiddelen van de Civiele Bescherming de nodige wetenschappelijke vaststellingen uitgevoerd worden. Daarna zal de potvis in stukken gesneden worden en afgevoerd naar Rendac Denderleeuw. De verwerking wordt geraamd op 6000 EUR, naar alle waarschijnlijkheid ten laste van de Vlaamse Overheid, die eigenaar en beheerder is van het natuurgebied De Baai van Heist, waar de potvis is aangespoeld. Het is in elk geval van belang dat het kadaver zo snel mogelijk wordt opgeruimd. Bij het rottingsproces van dode potvissen komen immers gassen vrij, vergelijkbaar met methaan, die op den duur niet uit het dode dier kunnen ontsnappen, zodat de walvis uiteindelijk ontploft.

Het Agentschap Natuur en Bos vraagt dat eventueel geïnteresseerde bezoekers het nabijgelegen natuurreservaat Baai van Heist respecteren en niet dwars door het gebied lopen. De potvis kan bereikt worden via het westelijk pad van de Baai van Heist of via de oude site van de Vlaamse Vereniging voor Watersport.

Na Valentijn en Windekind van Koksijde, nu ook Theofiel van Knokke-Heist

Aan de Belgische kust spoelden de voorbije jaren verschillende potvissen aan. Valentijn van Sint-André, een 17 meter lang mannetje was in 1989 de eerste en wellicht ook de meest bekende. 1994 was een recordjaar. Toen spoelden er drie aan in Koksijde en één in Lombardsijde. In 2004 strandde Windekind, een 10 meter lange potvis in Koksijde. Volgens sommige deskundigen werkt de Noordzee als een fuik voor de potvis. Onderweg van Scandinavië en IJsland naar de Azoren in de Atlantische Oceaan nemen sommige dieren een verkeerde afslag en komen dan in de Noordzee terecht. Als dieren die gewend zijn aan diep water kunnen ze niet omgaan met de zandbanken. Het is er veel te ondiep en ze missen er hun favoriete voedsel, de inktvis. Ze raken gedesoriënteerd, vinden geen eten en raken verzwakt. Uiteindelijk stranden ze of sterven ze op zee. Theofiel De Groote was een Heistse reder van een vissersboot, de Z 572 Tornado die naar IJsland voer. Hij was woonachtig in de Parkstraat, op een boogscheut van de Baai van Heist. De potvis van Knokke-Heist werd in de digitale annalen vereeuwigd met de prachtige en onvergetelijke voornaam Theofiel.

Foto’s van Theofiel, genomen door Robin Schlüter, kunt u hier bekijken. Een persberich van de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee en het Schelde-estuarium (BBM) leest u hier.

Afdrukken E-mailadres

Sluis gaat ‘groen’ herinrichten – 3 februari 2012

sluis-wallenWandelaars die regelmatig in Sluis over de Wallen lopen maken binnenkort de kap mee van zo’n 70 bomen. Met het gros ervan gaat het om populieren.

Het verwijderen van de bomen is onderdeel van het ‘groen herinrichtingsplan’ van Sluis. Verder wordt er ruim 4 vierkante kilometer bos heraangeplant. Een en ander moet het onderhoud van groen in Sluis efficiënter laten gebeuren. Dat heeft onder meer te maken met het verbod op sommige bestrijdingsmiddelen, wat het onderhoud arbeidsintensiever maakt.

Bron: ORO-nieuws

Afdrukken E-mailadres

Abstractenboek Studiedag Vissen in het verleden

Op 25 november kwamen 120 geïnteresseerden in de meest brede aspecten rond de historiek van de Belgische Zeevisserij samen in Oostende. Wat deze professionele experten, (ex-)vissers, heemkundigen en verzamelaars precies allemaal opdoken uit het verleden, lees je in het abstractenboek van de studiedag. Op de website van de studiedag zijn ook de presentaties, filmpjes, fotoreportage en evaluatie te vinden.

Bron: VLIZ

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.