headerbg bl

Strubbe's kapelletje te Oostkerke

Strubbe's kapelletje te Oostkerke

René de Keyser

Langs de baan van Eienbroeke naar Westkapelle, bij de hofstede nu bewoond door Ch. Strubbe-Anthierens, staat een betrekkelijk nieuw kapelletje.

Deze hofstede en hofplaats bekend onder sectie A nrs 381,82,83 en 84 was in 1824 bewoond door Jozef Dombrecht, die gehuwd was met Francesca Quintens. Na de dood van J. Dombrecht hertrouwde de weduwe met Jacobus De Sutter. Na een bezoek aan het dorp, de avond van de 5/1/1857 kwam Jacobus De Sutter niet thuis.

Hij werd de volgende morgen bevroren in de sneeuw, aangetroffen aan de balie van zijn hofstede. De weduwe liet, zoals het eertijds dikwijls werd gedaan bij soortgelijke ongevallen, een houten kapelletje vastmaken aan de grote lindeboom die bij de balie stond. Deze lindeboom, waarnaar de hofstede zelf  “Het Lindenhof” werd genoemd, heeft men in 1949 weggekapt bij het aanleggen en rechttrekken van de betonbaan Koolkerke-Oostkerke-Westkapelle.

Om het kapelletje dat aan de lindeboom hing te vervangen, werd nevens de balie door de huidige bewoners het welgelukte stenen kapelletje gebouwd. Het verhaal van de door de koude gestorven De Sutter werd mij medegedeeld door Frans Oreel die een groot deel van zijn leven als landbouwarbeider op deze hofstede werkte. De kerkelijke en de burgerlijke overlijdensakte van Jacobus De Sutter vermelden niet op welke manier hij stierf.

Strubbe's kapelletje te Oostkerke

René de Keyser

Rond de Poldertorens
1961
01
035-035
Achiel Calus

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.