headerbg bl

Heyst Leeft

logo_heystleeftDe vereniging Heyst Leeft werd op initiatief van toenmalig schepen Joseph De Groote op 1 april 1974 opgericht met als doelstelling het bewaren van het Heistse volkseigen. Het was een reactie op enerzijds de fusie met Knokke waardoor men dacht dat Heist in een verloren hoekje ging belanden en anderzijds de oprichting van Cnoc is Ier. Knokke, Heist, Ramskapelle en Westkapelle werden één bestuurseenheid, en dat op vrijwillige basis, om zich sterker te kunnen opstellen tegen de ongebreidelde uitbreiding van de haven van Zeebrugge, waarbij er een moment sprake was om Heist in te palmen tot aan de Heistlaan.

Het specifieke visserijverleden van Heist dreigde niet meer aan bod te komen binnen de gefuseerde gemeente zodat dit initiatief meer dan noodzakelijk was.

Stichtende leden waren Joseph De Groote (voorzitter), Joseph Ackx (ondervoorzitter), Dany Vantorre (secretaris), Francine Beerens, Fernand De Backere, René Vlietinck, André Desmidt, Wilfried Desmedt, Frank Vanhulle, Cyriel Vantorre en Frans Dyserinck (leden).

De eerste grote activiteit was de organisatie van het feest van honderdjarige Romanie Vanhulle. Al van bij de start werd een tijdschrift opgericht onder de hoofdredactie van secretaris Dany Vantorre, die in 1978 opgevolgd werd door André Desmidt. Het boekje werd een succesverhaal en is uitgegroeid tot een driemaandelijks tijdschrift van 16 bladzijden met leuke verhalen ondersteund door origineel fotomateriaal.

Enkele actiepunten
- het aanbrengen van herinneringsplaketten aan de gevels van merkwaardige gebouwen
- strijd voor het behoud van ons historisch patrimonium (oude villa’s langs de Zeedijk, de Garre, ’t Kasteeltje…)
- organisatie van een “Avondje Heist”
- organisatie feest van de 50-jarigen
- heropstart processie 15 augustus
- meewerken aan toeristische acties in de Zwinstreek (humor, molens, historische boerderijen, havens…)
- permanente steun Museum Sincfala
- plaatsen boom naar aanleiding van honderd jaar bestaan Duinbergen
- plaatsen herinneringsurne bij Museum Sincfala
- plaatsen garnaalvangertje in de Knokkestraat

Het huidig bestuur bestaat uit Robert Oppalfens (voorzitter), André Desmidt (ondervoorzitter en PR), Marie-Christine Dezutter (secretaris), Jan Claeys (penningmeester), Ronny Engelrelst, Cindy Utterwulghe, Norbert De Vestele, Chris Bonny en Eric Snauwaert (leden). Erevoorzitter is Joseph De Groote.

Lid worden van Heyst Leeft kan door overschrijving van € 8 op rekening van Heyst Leeft, Baderstraat 3, 8301 Knokke-Heist op rekeningnummer 473-0037191-01.

Contactadres
Marie-Christine Dezutter, Hoekestraat 64, 8300 Knokke-Heist, telefoon 050 51 56 09.

 

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.