headerbg bl
HomeGeschiedenisHet Vlaemsche Erfgoed / Lutherse kerk

Het Vlaemsche Erfgoed / Lutherse kerk

FEEST VAN HERKENNING

groede-vlaemsche-erfgoed-01De wereld verandert snel en verandert eigenlijk steeds sneller. Zoiets besef je als je kennismaakt met het Vlaemsche Erfgoed. Daar zie je hoe het leven er in West-Zeeuws-Vlaanderen er in de eerste helft van de vorige eeuw uitzag.

GEEN TELEVISIE

Een eeuw geleden was de tijd van onze ouders en grootouders. De mensen leefden toen een heel ander leven. Een televisie en auto was toen een bezienswaardigheid en de fiets iets bijzonders. Telefoon was er alleen voor de rijken. Hoe zag het leven er toen uit,onder wasmachine, stromend water en centrale verwarming? Een leven waarin iedereen nog in klederdracht naar school, werk en kerk ging. En waarin bijna alles nog met de hand gebeurde? Dat kunt u meemaken in het museumstraatje het Vlaemsche Erfgoed te Groede. ‘Voor de genieters van het Goede' zoals ze er zelf terecht zeggen.

BROOD EN PRUIMTABAK

In het Vlaemsche Erfgoed kunt u zelf zien, ruiken en voelen hoe vakmensen in de eerste helft van de vorige eeuw hun beroep uitoefenden. De bakker die in de steenoven zijn ovenkoeken en bolussen bakte. De smid die in de smidse de paarden beslaat en ijzeren tuingereedschap repareerde. De timmerman die in zijn werkplaats op bestelling doodskisten vervaardigde. De grutter die in het kruidenierswinkeltje onder andere pruimtabak, stroop en zout uit vaatjes verkocht. Mutsen, onderbroeken, jurken en allerhande naai- en borduurwerk van de Cadzandse klederdracht vindt u in het textielwinkeltje. Vergeet u ook vooral niet het poppenatelier, de schilderswerkplaats en de kapsalon voor dames en heren.

PAPTAART EN KUNST

De ontvangst (met Groese paptaart) is in herberg De Natte Pij. Voor smikkelaars en rustzoekers is er het huistheater De Twee Duiven waar kleinkunstprogramma's worden verzorgd. In het seizoen ziet u mensen in klederdracht uit de streek. Even verderop kunt u de Lutherse kerk bezichtigen met zijn afwisselende exposities van kunstenaars uit de streek en daarbuiten. In het Vlaemsche Erfgoed verveelt u zich dus geen moment.

Groede - Het Vlaemsche ErfgoedGroede - Het Vlaemsche ErfgoedGroede - Het Vlaemsche ErfgoedGroede - Het Vlaemsche Erfgoed
Contactgegevens
+31(0)117 372414
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
* Januari t/m maart: dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 16.00 uur en zaterdag 12.00 tot 16.00 uur
* April t/m september: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 16.00 uur
* Oktober t/m december: dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 16.00 uur en zaterdag 12.00 tot 16.00 uur
Individueel: € 4.20
Kinderen van 0-5 jaar: Gratis
Kinderen van 5-12 jaar: € 2,00

Buiten de openingstijden is bezoek op afspraak mogelijk zowel voor individuele personen als voor groepen. Voor groepen hebben we ook arrangementen ; neem contact op voor een gerichte prijs tbv groepsbezoeken.

Toegankelijk voor minder mobiele bezoekers: ja

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.