headerbg bl
HomeGeschiedenisVisserijmuseum

Visserijmuseum

De wereld van de zee, vroeger en nu

breskens-visserijmuseum-07West-Zeeuws-Vlaanderen is een typisch kustgebied met in het westen de Noordzee en in het noorden de Schelde. Beide wateren hebben veel invloed gehad op het uiterlijk van het land en het leven van de mensen. Op de plaats waar zij elkaar raken, bevindt zich het Visserijmuseum in Breskens. Het museum is prachtig gelegen aan de Breskense havens, boven de vismijn, met een wijds uitzicht over de monding van de Schelde. Vissersmannen, het water en de dieren in de zee nemen in het museum een centrale plaats in.

Visserij

Het museum vertelt in de eerste plaats het boeiende verhaal van de Breskense visserij. Deze ontstond meer dan een eeuw geleden. De vissers waren toen volledig afhankelijk van de wind, het water en hun eigen (spier)kracht. Zij en hun families leidden een hard, gevaarlijk en onzeker bestaan. Een hele vooruitgang was de motorisering van de visserij na de Eerste Wereldoorlog, waardoor de vissersschepen ook tegen de wind in konden varen. Na de Tweede Wereldoorlog beleefde de visserij gouden tijden dankzij de grotere vissersschepen en visopsporingsapparatuur. Tegelijkertijd nam het gevaar van overbevissing toe en werd de “vrije visserij“ steeds meer aan wettelijke banden gelegd, onder andere met visquota’s. Daarom schakelden de vissers in de jaren '80 over van haringvisserij op garnalen- en platvisserij. Het museum illustreert het rijke Breskense vissersverleden met onder andere scheepsmodellen, maquettes, foto’s en een spannende film.

Fossielen en zeeaquaria

In hun netten vinden de vissers niet alleen zeevissen, maar bijvoorbeeld ook middeleeuws aardewerk en de resten van diersoorten die al tienduizenden, soms zelfs miljoenen jaren uitgestorven zijn. Deze dieren leefden in een tijd toen de Noordzee nog niet bestond. Dankzij schenkingen van vissers bezit het museum een uitzonderlijke verzameling van fossielen, zoals ammonieten, trilobieten, vele haaientanden en botten van mammoeten en wolharige neushoorns. Behalve aan oude vissers en fossielen besteedt het museum ook aandacht aan dieren, die nog steeds volop in de Noordzee voorkomen. U kunt ze van dichtbij zien in een aantal zeeaquaria. Daar zwemmen onder andere zeebaarzen, lipvissen, honds- en kathaaien, gepen, pieterman, rog en tarbot, zeekrabben, kreeften en zeepaardjes.

Bezoek het Visserijmuseum!


Dat alles (en nog veel meer) kunt u in het museum van dichtbij bekijken: de vissers, de vissersschepen, fossielen en vooral ook de zeeaquaria met vele soorten zoutwatervissen. Om de boeiende wereld van de Noordzee te ontdekken hoeft u dus geen jarenlange duikersopleiding te volgen. Een bezoek aan het Visserijmuseum is voldoende. Gluren door de ruiten is in dit geval toegestaan…

Breskens - VisserijmuseumBreskens - VisserijmuseumBreskens - VisserijmuseumBreskens - VisserijmuseumBreskens - VisserijmuseumBreskens - VisserijmuseumBreskens - VisserijmuseumBreskens - VisserijmuseumBreskens - Visserijmuseum
Contactgegevens
+31 (0) 117 383656
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
* april, mei, juni en september, oktober:
dinsdag t/m zaterdag 10.00-12.30 en 13.30-16.30 uur
zondag 14.00-17.00 uur
maandag: gesloten.

* juli en augustus: maandag t/m zaterdag 10.00- 17.00 uur
zondag 14.00-17.00 uur

* Groepen op afspraak het hele jaar door.
Individueel: € 3,00
Kinderen tot en met 5 jaar: gratis
Kinderen van 6-12 jaar en 65+: € 2,00
Groepen minder dan 15 personen: € 45,00 (inclusief gids)
Groepen vanaf 15 personen: € 3,00 per persoon (inclusief gids).
Museumjaarkaart: n.v.t.

Rondleidingen: Op aanvraag
Toegankelijk voor minder mobiele bezoekers : ja

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.