headerbg bl
HomeGeschiedenisHeemkundig Museum De Groene Tente

Heemkundig Museum De Groene Tente

Landbouw, herbergen en een Vlaamse kop

dudzele-de-groene-tente-26In de 9de eeuw bouwde de Fries Duda op één van de terpen in streek zijn sala of heem. Dudzele (Dudasala) was geboren. Rond 1150, de succestijd van de Sint-Lenaartsbedevaarten, verrees een enorme kerk, een parel van Romaanse bouwkunst in Vlaanderen. Ze had veel te lijden onder de godsdiensttroebelen. Van de grote kerk is de zuidelijke traptoren, nu de klokkentoren, bewaard gebleven.

Door het graven van het kanaal (1896-1906) en de uitbreiding van de Zeebrugse haven vanaf de jaren 1970 moest Dudzele heel wat grond prijsgegeven. Archeologen verrichtte er grondig onderzoek. Er zijn sporen uit de Romeinse tijd. Aan de hand van een grondplan, archeologie en toponymie, opgegraven voorwerpen, aardewerk en stenen wordt dit stukje geschiedenis bewaard.

In Dudzele was Amaat “Ratte” Vyncke onderpastoor van 1876 tot 1881. Hij deed het dorp cultureel bruisen. Zijn onderpastorie was de ontmoetingsplaats van de Vlaamse Beweging. Ondermeer Albrecht Rodenbach, Hugo Verriest, Pol De Mont en Guido Gezelle zijn er talrijke keren geweest. Ze vergaderden onder de Groene Tente, een notelaar die in de tuin van de onderpastorij groeide. Een gedenkteken uit 1988 en een nieuwe notelaar houden de herinnering levend.

Het Heemkundig Museum De Groene Tente reconstrueert aan de hand van deze en andere belangrijke elementen de geschiedenis van de gemeente, de parochie en de scholen. Ook het ontspanningsleven, maatschappijen en gilden, foto's, kentekens, documenten, medailles en vlaggen ontbreken niet. Tot slot is er aandacht voor ambachten en neringen, gebruiksvoorwerpen en gereedschappen.

Dudzele - Heemkundig Museum De Groene TenteDudzele - Heemkundig Museum De Groene TenteDudzele - Heemkundig Museum De Groene TenteDudzele - Heemkundig Museum De Groene TenteDudzele - Heemkundig Museum De Groene TenteDudzele - Heemkundig Museum De Groene Tente
Contactgegevens
+32 (0) 497 46 26 68
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Elke eerste zondag van de maand (niet in januari) van 14.00-18.00 uur
Het hele jaar voor groepen tot ca. 20 personen - op aanvraag
Vrijwillige bijdrage
groepen: rondleidingen in het museum en/of rond de kerk: prijs af te spreken

Toegankelijk voor minder mobiele bezoekers: Nee

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.