Welkom

carlkxx00208

Lezing op Zondag 26 februari 2017 om 10 uur door Kristof Dombrecht

Case-study: Dudzele Ambacht

Kristof Dombrecht zal het hebben over de economische machtsbasis van de lokale elite. Hij belicht vooral de plattelanders die erin slaagden om op lokaal vlak ‘politieke’ macht te verwerven en zich zodanig als elite te onderscheiden. Voor zijn doctoraat heeft hij het Ambacht Dudzele als study-case genomen.

Hij toont aan hoe zij door hun rijkdom en macht een stempel drukken op het leven in een plattelandsgemeenschap in de late middeleeuwen. De laatmiddeleeuwse gemeenschappen waren binnen een omschreven territorium gebonden aan kerk en elite. Rijke landbouwer namen naast de adel de wereldlijke macht op zich en de geestelijkheid bepaalde het dagelijkse leven in een parochie.

Men moest in de eigen parochie de sacramenten ontvangen, op zon- en feestdagen de mis bijwonen, huwen, zich laten begraven, hun kinderen laten dopen. Er sproten ook heel wat lokale instellingen voort uit de parochie gemeenschappen zoals de kerkfabrieken, de armentafels, gildes en religieuze broederschappen. Al deze instellingen werden bestuurd door de plaatselijke elite.

Kristof Dombrecht studeerde geschiedenis aan de universiteit Gent. Op 16 mei 2014 verdedigde hij zijn proefschrift: “Plattelandsgemeenschappen, lokale elites en ongelijkheid in het Vlaamse kustgebied (14de-16de eeuw). Case-study: Dudzele ambacht.

Promotoren waren prof. dr. Erik Thoen en prof. dr. Tim Soens (UA). Kristof Dombrecht werd hiermee de 192ste doctor in de geschiedenis aan de Universiteit Gent.

Praktische informatie

Lezingen zijn gratis voor leden van Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.
Niet-leden betalen 3,50 euro, bezoek aan het museum inbegrepen.
Na de lezing bieden we je een drankje aan.

Ptoegang-felix-timmermanstraat-37laats

Sincfala, Museum van de Zwinstreek
Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist.
Tel. 050 530 730  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Parkeergelegenheid

Op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool Het Anker, bereikbaar via de Felix Timmermansstraat nummer 37


Afdrukken