headerbg bl

Welkom

Moet je ook eens lezen

Het vervolg van het verhaal “Jos Ackx, leven en werken te Heist“ (8) verschijnt in ons zomernummer. De vele “fans“ van ons oudste bestuurslid moeten dus nog wat geduld oefenen.

***** ** *****

Kineast Lucien Henneman die in 1978 ook de film over Jos Ackx realiseerde, is nu bezig met een film over het verleden van Heist gebaseerd op het boek van Maurits Dekeyzer “Heist van vissersdorp tot badplaats”. Heyst Leeft zal hieraan haar medewerking verlenen. Langs deze weg doen wij een oproep aan allen die beschikken over kledingstukken uit de “Belle Epoquetijd“. Deze kunnen dienstig zijn bij het uitbeelden van enkele taferelen die zich rondom de eeuwwisseling afspeelden. Wie hierbij kan helpen, gelieve contact op te nemen met ons secretariaat.

***** ** *****

Frank Oz, de voornaamste poppenspeler uit de wereldberoemde “Muppetehow” heeft Heists bloed in de aderen. Zijn moeder die nog in leven is, werd eertijds te Heist geboren. Meer gegevens over naam en woonplaats bezitten wij niet. Zij belandde naderhand in Brugge en Antwerpen, waar zij met een Nederlander huwde.

***** ** *****

In de T.V. uitzending “Vissen op het tweede net“, kwamen niet alleen veel Heistenaars en het visserskapelletje op de beeldbuis, maar ook het embleem van Heyst Leeft kreeg een “close-up“ tijdens de opnamen in ons lokaal “Oud België“.

***** ** *****

In het T.V. programma “Dit leuke land“ kwam de Heistenaar René Vantorre (Kavijak) - thans woonachtig te Zandbergen (O-Vl) - in beeld t.g.v. een interview over zijn hobby, zijnde modelbouw van allerhande karretjes. In 1978 werd daaromtrent reeds een uitgebreid artikel gepubliceerd in een Vlaams dagblad. Het begon allemaal met een beerkar, 10 jaar geleden. Dit was het begin van een hobby die nu zijn huis vult en reputatie in het land meebracht. René kreeg prijzen in wedstrijden voor modelbouwers en een officiële erkenning van het gemeentebestuur van Zandbergen. Hij bezit nu een unieke collectie van een zestigtal verschillende modellen gaande van een woonwagen, een mosselkar, een postkoets, een huifkar, een ijswagen, een hooikar, een sjees tot een viskar met levensechte gedroogde visjes en een kolenwagen met zakjes erop, gevuld met echte steenkool.

***** ** *****

Moet je ook eens lezen (korte mededelingen)

Redactie

Heyst Leeft
1980
01
024-024
Ludo Sterkens
2018-08-20 15:25:24

Afdrukken E-mailadres

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Raakvlak
Contact
Copyright © 2020  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.