headerbg bl
HomeGeschiedenisOorlogsmuseum Switchback

Oorlogsmuseum Switchback

Oorlogsleed en vredesvertrouwen

oostburg-museum-switchback-01Oorlog is iets verschrikkelijks. De kranten staan er dagelijks vol van. Hoe verschrikkelijk oorlog kan zijn, hebben de West-Zeeuws-Vlamingen in de Tweede Wereldoorlog aan den lijve ondervonden. Oorlogsmuseum Switchback te Oostburg is gewijd aan deze dramatische historische periode.

Een gemiste kans

In juni 1944, meer dan zestig jaar geleden, begon in Normandië de bevrijding van West-Europa. Na een snelle opmars door Frankrijk en België bereikten de geallieerde troepen medio september 1944 de Belgisch-Nederlandse grens. De Duitsers hadden zich snel teruggetrokken en iedereen dacht dat de oorlog binnen een paar weken beëindigd zou zijn. Het liep helemaal anders. Het Duitse leger hergroepeerde zich en wist bij Arnhem zelfs een veldslag te winnen. Aanvoerproblemen, terreinomstandigheden en onenigheid tussen de geallieerde bevelhebbers zorgden voor verdere vertraging. De Duitsers kregen daardoor de gelegenheid West-Zeeuws-Vlaanderen in een krachtige staat van verdediging te brengen. Zij wisten hoe strategisch belangrijk de streek ten opzichte van de monding van de Schelde en de diepzeehaven Antwerpen was.

Operatie Switcback

Pas in de eerste week van oktober zetten de geallieerden alle middelen in om “the Breskens-pocket” te bevrijden. De naam van de operatie: “Switchback”. Tegenover hen lagen ervaren Duitse Oostfronters. Een afzichtelijke polderoorlog begon. In weinig andere gebieden in Nederland is zo hard gevochten en is de oorlog zo “totaal” geweest als in West-Zeeuws-Vlaanderen. De bevrijding kon pas op 3 november als afgerond worden beschouwd. Ruim 800 Canadezen en 788 Duitsers zijn toen in polder- en straatgevechten gesneuveld. Ook de bevolking van West-Zeeuws-Vlaanderen betaalde een zware tol: 581 inwoners werden gedood, duizenden woningen waren totaal vernield of zwaar beschadigd. Door de verwoestingen waren bijna alle stadjes veranderd in rokende puinhopen en het zou nog jaren duren voordat ze weer waren opgebouwd. Tegelijkertijd zorgde de bevrijding voor vreugde en hoop op een nieuwe, vrije toekomst.

Oorlogsmuseum Switcback

Deze mengeling van strijd, oorlogsleed en vertrouwen in een nieuwe vrede staan centraal in Oorlogsmuseum Switchback, letterlijk in het middelpunt van Oostburg en West-Zeeuws-Vlaanderen. Hier is een indrukwekkende verzameling militaire voorwerpen bij elkaar gebracht van zowel de Duitse bezetters als de Canadese bevrijders. U beleeft er de bevrijding als het ware zelf weer mee.

Oostburg - Oorlogsmuseum SwitchbackOostburg - Oorlogsmuseum SwitchbackOostburg - Oorlogsmuseum Switchback
Contactgegevens
+31 (117) 452 816
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Juni tot en met augustus: zaterdag 13.00-17.00 uur
Buiten openingstijden groepen op afspraak.
Individueel: € 2,00
Kinderen tot en met 12 jaar: € 1,00
Geen museum jaarkaart
Geen groepskorting

Rondleidingen: op afspraak

Toegankelijk voor minder mobiele bezoekers: ja

Afdrukken E-mail

HoofdpuntenInterresante rubriekenZoekenAndere informatie
Startpagina
Activiteiten
Nieuws
Gastheerschap
Musea in de Zwinregio
Kustmusea
Geschiedenis
Reecz
Publicaties heemkunde
Tijdslijn
Bibliotheek
Europese projecten
Contact
Copyright © 2017  - Zwinstreek.eu - Alle rechten voorbehouden.